Solkräm på strandenStrålande sol uppskattas av de flesta, men det är samtidigt viktigt att skydda sig. Många använder solkräm för att skydda sig mot UVA- och UVB-strålarna från solen, men det gäller att tänka till.

Vi nordbor är bleka i huden, och det beror på att vi lättare ska kunna bilda D-vitamin. Detta vitamin bildas i huden när solstrålarna träffar den. Men vår större förmåga att bilda D-vitamin gör också att vi har lätt att bränna oss. Vi är helt enkelt utlämnade till solen, på gott och på ont.

Samtidigt är det skönt i solen. Så fort den tittar fram på våren fylls parker och torg med soldyrkande svenskar. Det är dock viktigt att skydda sig mot solen. Solkrämer är troligen det vanligaste solskyddet i Sverige. De finns att köpa nästan överallt: inte bara på apoteket utan även på mackar och i matbutiker. Det här är naturligtvis bra, för man bör använda solskyddsmedel. Men det kan vara stor skillnad på solskydd och solskydd.

Den norska konsumentupplysningen, Forbrukerrådet, gjorde nyligen ett stort test av solkrämer. De kan nämligen innehålla en massa olika ämnen, som kan vara miljöfarliga, allergiframkallande eller hormonstörande.  I Forbrukerrådets test testades 45 solkrämer, och endast åtta av dess godkändes. Flera av de som inte godkändes finns att köpa på norska apotek.

Några råd:

  • Det är bättre att använda solkräm än att exponera naken hud för solen, framför allt mellan 11 och 15 på dagen, då solen är som starkast. För att beräkna hur länge du kan vara ute i solen, använd Strålsäkerhetsmyndighetens app eller nättjänst. Du hittar båda här.
  • Skydda huden med kläder om du inte vill använda solkräm.
  • Solskyddsfaktorn är beräknad efter en betydligt större mängd solkräm än de flesta av oss använder. Så bättra på solskyddet ibland, eller välj en starkare solkräm än du tror att du behöver.
  • Välj helst en solkräm utan parfym, och hellre kräm än spray, eftersom det minskar risken att andas in farliga partiklar.