Behandling med skinrollerDen här säsongens stora trend när det kommer till hudvård i hemmet är inte en produkt eller en stil, det är ett verktyg. Men är det verkligen så bra som alla säger?

Hudroller, skinroller eller dermaroller. Det finns många namn på detta skönhetsverktyg, som tidigare endast kunde hittas på salonger. Rollern består av en rulle täckt med mikronålar, som är monterad i ett handtag som liknar en rakhyvel. Genom att rolla huden med detta verktyg ska man kunna reducera celluliter och ärr, samt föryngra huden i både ansiktet och på kroppen.

Tekniken med mikronålar är inte ny, utan har funnits i ungefär 100 år. Mikronålar av olika typer används i princip varje dag på nästan alla skönhetssalonger. Rolling med mikronålar simulerar en skada, vilket sätter igång en läkeprocess i huden. Produktionen av kollagen, det protein som bygger upp huden, och elastin, som får huden att återgå till sin normala position efter att man t.ex. nypt i den, ökar. Rollern öppnar också upp hudens mikrokanaler, vilket gör att man kan nå ned djupare med olika skönhetsprodukter och behandlingar. Det är dock viktigt att man använder produkter som är avsedda för användning efter behandling med mikronålar. Detta innebär att de ska innehålla aktiva ingredienser, och inte innehålla parfym, konserveringsmedel eller fett.

Att tänka på vid användning av skinroller

  • Tänk på hygienen! Rengör och desinficera rollern både före och efter användning. Har man tillgång till en ultraljudstvätt kan man använda den för att rengöra rollern. Se även till att huden är ren och torr. Byt roller regelbundet, efter ungefär två till tre månaders användning.
  • Pröva dig fram första gången du rollar huden. Tryck lätt på rollern, och öka trycket när du känner dig bekväm. Rolla fram och tillbaka över huden, i olika riktningar, med ett lätt och jämnt tryck, under sammanlagt mellan två och fem minuter. Den bästa tidpunkten för rollningen är på kvällen. Då kommer inte huden att utsättas för påfrestningar direkt, i form av bl.a. makeup.
  • Många undrar hur det ska kännas i huden när man rollar. Svaret är att känslan ska vara lite kittlande eller stickande. Efter rollningen ska huden kännas ungefär som när man varit ute i solen lite för länge, och den ska gärna vara en aning rosig. Då har man gjort rätt.
  • Det är viktigt att endast rolla på frisk hud, inte på sår, finnar eller irriterad hud.
  • Rolla inte för ofta! Upprepa behandlingen varje dag i upp till sju dagar. Låt sedan huden vila i en vecka. Tänk på att behandlingen ska simulera en skada, och då måste huden också ha tid att återhämta sig.
  • Använd inte samma roller till alla delar av kroppen. Ska du behandla både ansiktet och resten av kroppen, köp en roller till varje. Skillnaden mellan olika rollers är framför allt antalet nålar, och deras längd. En roller för kroppen har vanligen ungefär 1200 nålar, och en för ansiktet 540 nålar. De flesta börjar med en roller med nålar på 0,2 millimeter, som används för att få mer lyster och spänst på huden i ansiktet. Nästa steg är en roller med halvmillimeterlånga nålar, som används för att behandla ärr och rynkor.