Musk, citrus eller eukalyptus? Goda dofter gör dig gladare och även andra. Att välja rätt doft är därför viktigt. I forskning talas med om doft som en biologisk faktor. Psykologiskt kopplas också doft till bland annat minnen. Dofter och lukter skiljer sig åt precis som parfym och cologne gör.

 

Dofter förknippas ofta med personer. Dels dofter vi utsöndrar, dels dofter vi själva tillsätter.  Det har blivit allt viktigare att dofta gott men också rätt. Två personer kan till exempel ha samma parfym men dofta helt olika. Det kan vara alltifrån en tydligt urskiljande doft till små hintar av en frukt eller krydda som parfymer på https://www.cedvard.se/product/creed-aventus-edp. Förvånansvärt många tycker om unisex dofter. Trots de stora skillnaderna i dofter och avdelningar för kvinnor och män – är unisex det som går hem hos de flesta. Detta visar en undersöknings som går att läsa om i svd.se.

 

Hur var det nu med parfym och cologne?

 

Många väljer idag unisex dofter och kvinnor föredrar många gånger manligare dofter som finns i cologne. Det beror på att PH-värdet skiljer sig som en anpassning till surhetsgrad. Mäns hud är surare vilket innebär att dofter är anpassade utifrån det PH-värdet.

 

 Lukter och dofter

 

Vi påverkas av lukter och dofter men än vi kan tro. Våra starkaste och mest livfulla minnen är ofta kopplade till en speciell doft enligt sverigesradio.se. Om det är en doft du väljer – i form av parfym – kan det vara skön att välja en doft som kopplas till dig som person eller i ett minne. Vi påverkas generellt av lukter i våra dagliga liv på flera sätt. Det kan vara genom att lukta på mat för att hålla oss friska – eller i vårt sociala samspel där kroppslukt kopplas till val av partner. Lukter hjälper oss också att identifiera och undvika faror som det går att läsa om i forskning.se. Det biologiska könet är dock inte det enda som definierar människan. Sociala, kulturella, psykologiska och interpersonella faktorer spelar också roll.