Tandblekning har blivit vanligare och vanligare hos tandläkaren, men framför allt har marknaden för hemmablekning exploderat. Läkemedelsverket går nu ut och varnar för en tandblekningsprodukt.

Alla vill ha vita tänder till sommaren. Det kan därför vara lockande att köpa en tandblekningsprodukt som man kan använda hemma. Men man bör välja produkt med viss försiktighet. Titta på vilken som är den aktiva ingrediensen, och inte minst på hur hög halten är. Läkemedelsverket gick nyligen ut med en varning för en tandblekningsprodukt som innehöll för höga halter av väteperoxid.

– Produkten utgör en hälsorisk då hundra gånger högre halt väteperoxid än vad som bedöms vara säkert för konsumenter uppmätts i den. Produkten är därmed en olaglig kosmetisk produkt då den bryter mot både artikel 3 och artikel 14.1 b i förordning 1223/2009 om kosmetiska produkter, säger Kerstin Kahlén på Läkemedelsverket.

Tandblekning med UV-ljusDu som läser detta kanske undrar varför myndigheten varnar för produkten, istället för att helt enkelt förbjuda den från att säljas i Sverige. Detta kan man göra, med hänvisning till förordningen om kosmetiska produkter, men tandblekningen säljs bara via en sajt på nätet, utan några uppgifter om vem som står bakom. Det står på sajten att produkten som säljs kommer från Procter & Gamble, men P&C säljer inte denna tandblekningsprodukt i EU, eftersom den inte är anpassad till de regler som gäller här.

Att använda tandblekningsprodukter som innehåller väteperoxid är inte farligt, så länge som de håller sig under gränsvärdet på 0,1 %. Inte heller är det farligt att köpa den här typen av produkter på nätet. Se bara till att det är en seriös aktör, som tydligt skriver ut vad som är det verksamma ämnet, och hur hög halten av detta ämne är. Välj också att köpa från företag inom EU. Då slipper du betala tull, och kan dessutom vara säker på att få en produkt som lever upp till EU:s säkerhetskrav.

Hellre vita tänder än gula, men hellre gula tänder än för mycket väteperoxid i munnen.