Problem med röd eller fnasig hy? Då kan mineralpuder vara en lösning eftersom det både skyddar och behandlar känsliga hudtyper.

 

Att använda smink dagligen kan ha många negativa effekter på huden. Därför är det bra att satsa på naturliga produkter som inte påfrestar huden utan istället skyddar den. Sådana produkter kan man få tag på genom att bland annat handla bareMinerals hos hudoteket. När ansiktet aldrig får vila från smink täpps porerna igen, huden åldras snabbare och ögonfransarna kan gå av om man använder mycket ögonsmink eller mascara som lätt torkar. Enligt Nyheter24 är en stor anledning till att huden måste vila att den dagligen utsätts för avgaser. Dessa kan både irritera och torka ut huden rejält med alla farliga ämnen. Att ha som rutin att alltid tvätta bort sminket innan läggdags och att låta huden vila emellanåt är en förutsättning för att den ska hållas ren och fin. Att ha en god hudvårdsrutin kan även motverka acne, kvisslor, torrhet och andra hudåkommor.

 

Vad är mineralpuder och vad är det bra för?

Enligt Expressen består mineralpuder av små mineraler. Dessa är fasta oorganiska ämnen som finns i naturen och har en viss kemisk sammansättning och struktur med kristaller som bas. Normalt sett är dessa mineraler utvunna ur jorden, men om man framställer dem kemiskt blir de ännu renare än de naturliga varianterna. Mineraler är basala för att kroppen ska fungera på rätt sätt, och människor är i behov av dem. Ett exempel på en livsviktig mineral är järn, vilket är ett vanligt ämne som ingår i de flesta mineralprodukter. Anledningen till att mineralpuder är bra för huden är att man får färg på naturlig väg utan massor av onaturliga e-ämnen eller tillsatser. Normalt sett fungerar mineralsmink mycket bra på de flesta hudtyper, där ibland även på känslig hud. Detta beror på att mineralerna från sminket inte går in i huden utan lägger sig ovanpå den som ett skyddande lager. Om man har allergier eller är känslig mot smink eller konserveringsmedel kan till och med mineralsmink hjälpa läkningsprocessen.

 

Så bör man tvätta huden

Det allra bästa är att tvätta ansiktet två gånger per dag, en gång på morgonen och en på kvällen. Tvättar man mer sällan än så är det svårt att hålla huden ren, och tvättar man oftare tar man död på de skyddande naturliga oljor som huden har. Har man inte haft smink på sig kan det dock räcka med att bara skölja av huden med ljummet vatten för att inte slita på den i onödan med starka rengöringsprodukter. Att alltid använda ljummet vatten är det bästa, då vatten som är för hett torkar ut ansiktet. De produkter man använder ska varken vara för svaga eller för starka. De ska effektivt kunna ta bort smink utan att man behöver skrubba allt för mycket, men huden ska heller inte bli rödflammig eller irriterad efter tvätten. När huden är ren bör man sedan torka ansiktet försiktigt och dutta istället för att dra med handduken. Därefter ska man smörja in ansiktet direkt, gärna när huden fortfarande är lite fuktig för bästa möjliga effekt av ansiktskrämen.